KRATKA BIOGRAFIJA

Leta 1991 sem sodeloval pri ustanavljanju Televizije Novo mesto, prve lokalno-regionalne televizije v Sloveniji, in tudi med prvimi v bivši Jugoslaviji. Po desetih letih dela sem prejel posebno priznanje občine Novo mesto. V šolskem letu 1997/98 sem študiral na akademiji FAMU na programu 3F v Pragi. Leta 1999 sem izdal knjigo Videotehnika in ustvarjalnost. Leta 2001 so mi na Ministrstvu za kulturo dodelili status Samostojnega ustvarjalca na področju kulture in od takrat delam kot samostojni filmski in televizijski montažer. Posebno mesto med izobraževanjem in ustvarjanjem zaseda moj neformalni mentor Andrija Zafranović s katerim sva skupaj od leta 2002 montirala deset celovečernih filmov. Udeležil sem se »Talent campus« na Berlinalu 2004. Sodeloval sem na »EFA Master Class 2004« pod vodstvom Mike Figgisa. Leta 2008 sem prejelnnagrado VESNA za montažo filma ZA VEDNO, leta 2012 za montažo filma HVALA ZA SUNERLAND in leta 2015 za montažo filma UTRIP LJUBEZNI, na slovenskem filmskem festivalu. Leta 2009 sem zaključil študij na IAM kot Inženir multimedije.

NAGRADA VESNA

UTRIP LJUBEZNI (2015)

Na 18. Festivalu slovenskega filma (2015) sem prejel nagrado VESNA za montažo filma UTRIP LJUBEZNI.

HVALA ZA SUNDRLAND (2012)

Na 15. Festivalu slovenskega filma (2012) sem prejel nagrado VESNA za montažo filma HVALA ZA SUNDERLAND, ki je prejel še nagrade za najboljši film, moško in moško stransko vlogo. To leto sem sodeloval še pri filmih:
DOLGE POČITNICE, ki je prejel nagrado za najboljši dokumentarni film, JAZ SEM JANEZ JANŠA in DRŽAVLJAN DIAREJA.

ZA VEDNO (2008)

Na 11. Festivalu slovenskega filma (2008) sem prejel nagrado VESNA za montažo filma ZA VEDNO. Obrazložitev žirije: Izrazito komorna zasnova filma Za vedno je za montažerja velik izziv. Jurij Moškon z rezi ne vsiljuje lažnega ritma, ne vzpostavlja umetne napetosti, ampak s primerno ritmiko zgradi čas in prostor pripovedi. To leto sem sodeloval še pri festivalskih filmih:
POKRAJINA ŠT. 2, ki je bil nagrajen za najboljši slovenski film, PREHOD, ki je prejel nagradilo občinstva, NIKOLI NISVA ŠLA V BENETKE, DARFUR VOJNA ZA VODO, TRANSATLANTIK 05 in AGAPE.

Utrip Ljubezni

Vesna 2012

Vesna 2008

KNJIGA

VIDEOTEHNIKA IN USTVARJALNOST

Leta 1999 sem napisal in izdal priročnik, ki te na poljuden način temeljito seznani z videotehniko in pomaga razumeti najosnovnejša pravila za izdelavo videa. Zaradi veselja do pisanja nadaljujem delo v novi knjigi GIBLJIVA ZVOČNA SLIKA. Namenjen je predvsem začetnikom, oblikovan kot učbenik, odgovarja pa tudi na zahtevnejša vprašanja ljubiteljev. V prvem delu spoznamo osnove avdiovizualnih medijev - filma, televizije in interneta, v drugem delu se posvetimo ustvarjalnosti - pripravi na snemanje, pisanju scenarija in sestavi posadke, snemanju, ter montiranju. Tretji del predstvi zgodovino filma, televizije in računalnikov, ter zgodovino ustvarjalnosti. V četrtem delu se podrobneje posvetimo filmski, video in računalniški tehniki, na koncu pa je še stvarno kazalo in slovarček s strokovnimi okrajšavami.

VIDEOTEHNIKA IN USTVARJALNOST

free hit counters ogledov strani od 23. novembra 1999, obnovljene avgusta 2020.

© JMV mail, narejeno z BOOTSTRAP in FANCYBOX.