domov video foto kdo sem linki razno english

STROJNA OPREMA

PROGRAMSKA OPREMA

PRIMERJAVA NLE

HDV

HD

PLUGINS


hišna montaža


profesionalna montaža


vrhunska montaža

SPISEK VSEH NLE PROGRAMOV

O NELINEARNI MONTAŽI

Ker me vse več ljudi sprašuje, kakšno montažo naj si kupi, vsem pa ne morem vedno odgovoriti, sem sestavil kratko priporočilo.
Prvo pomembno vprašanje na katerega si moraš odgovoriti je: ZA KAJ MONTAŽO RABIMO, oziroma KAJ BOM MONTIRAL? Po izkušnji sem razdelil začetnike v tri skupine: TURISTI, LJUBITELJI in bodoči PROFESIONALCI.

Turist želi na izletu posneti kar vid, in pozneje doma družini ali prijateljem pokazati posnetke. Ljubitelj želi dodati tudi napise in glasbo, nepotrebne ali slabo posnete posnetke odstraniti, uporabne pa sestaviti v gledljivo celoto. Bodoči profesionalec bo služil s snemanjem raznih dogodkov, sodeloval na lokalni televiziji, ali pa je mlad zagrizeni navdušenec, ki želi posneti svoj film in nadaljevati kariero kot televizijski ali filmski ustvarjalec.

Ko se najdeš v eni izmed treh skupin, si zastavi drugo vprašanje: KOLIKO DENARJA IMAM ZA NAKUP? Montaže so se sicer zelo pocenile, vendar je avdiovizualna tehnika razmeroma draga. Že turist mora vložiti najmanj dva tisoč evrov za kamkorder in računalnik. Za najcenejšo profesionalno opremo moraš odšteti najman pet tisoč, za resno profesionalno delo pa stane oprema vsaj dvajset tisoč evrov.

Nelinearna montaža (NLE - nonlinear editing) je sestav programske in strojne opreme. Pametno se je najprej odločiti za programsko in nato za strojno opremo. Turistu se skoraj ni treba odločati. Če ima računalnik s "firewire" (IEEE 1394, OHCI, iLink) vhodom lahko svoje posnetke zmontira kar v Windows Movie Maker-ju. Ljubitelj se bo moral odločiti med več deset različnimi programi za montažo, jaz pa priporočam: Avid Media composer, Adobe Premiere pro ali Final cut pro.

Turistom priporočam uporabo najbolj enostavnih programov: Adobe Premiere Elements za montiranje na PC-jih ali i-Movie za montiranje na Mackintoshih. Oba paketa sta v cenovnem razredu par sto evrov. To sta poenostavljena Adobe Premiere in Final Cut.

Ljubiteljem priporočam Adobe Premiere pro za osemsto evrov, ali paket Adobe Video Collection za tisoč petsto evrov v katerem so še ostali Adobe-ovi izdelki: After Effects, Photoshop, Audition in Encore. Deluje samo na Windows-ih. Applovci se bodo odločili Za Final cut pro za osemsto evrov ali paket Final Cut Studio za tisoč tristo evrov s programi: Soundtrack, Motion, DVD studio. Sicer je montiranje s Final cut pro zelo podobno montiranju s Premierom - programa je napisal isti človek.

Za profesionalce bo najboljša izbira Avid. Pred leti ga ne bi priporočal, ker je bil samo draga vrhunska montaža za več dest tisoč evrov, okrog leta 2002 so ponudili tržišču Avid Xpress DV za štiristo evrov, leto pozneje Avid Xpress pro za tisoč petsto evrov, leta 2004 pa celo Avid free, ki je bil zastonj. Avid ponuja lestvico nelinearnih montaž od hišnih do vrhunskih, ki so prilagojene določenim potrebam, vseeno pa so med seboj kompatibilne - projekt lahko prenesemo s hišnega Avid Xpress DV na vrhunski Avid Symphony, ali pa s PC-ja na Mac bez večjih težav. Vsi programi so pisani tako za Windowse na PC-jih kot za MacOS na Mackintoshih. Utečen je tudi prenos zvoka na Pro Toolse za nadaljne mešanje zvoka. Avid ima najboljši vmesnik (način montiranja) in je najbolj stabilen. Z letom 2008 so ukinili Xpress in razvijajo naprej samo še Media composer, ki stane dva tisoč evrov. Glej primerjava NLE.

Še tri družbe skušajo prodreti s svojimi programi: Canopus z Edius, Sony z Video Vegas in Pinnacle z Liquid (katerega je leta 2005 kupil Avid) . Ti programi so uporabni tako za hišno, kot za profesionalno delo, vendar niso tako razširjeni, zato imajo manj podpore (forumi).

nadaljevanje na strojni opremi